Výreček sokokský (Otus ireneae)

Pořízení dobré fotky tohoto endemického druhu nebylo jednoduché. Žije totiž jenom v příbřežních poloopadavých lesích v Keni, v rezervaci Arabuko-Sokoke v Keni a snad ještě u pobřeží Tanzaniie. Celková plocha výskytu se pohybuje v pár stovkách čtverečních kilometrů. Detaily hnízdění tohoto velmi malého výrečka (asi 15 cm, asi jako vrabec domácí) nejsou dosud známy. Pozorování usnadňují jeho noční projevy při obhajově teritorií. Dva drobné ptáky v hnědé a rezavé morfě jsem objevil s pomocí místního učitele a průvodce, který nosil triko s nápisem „Polska“.

Pátraní mělo jednoduchou strategii, když mi sdělil: „Pojedeme teď dvacet kilometrů rovně, pak odbočíme doprava a pak půjdeme kilometr pěšky“. Provedl jsem to. Za odměnu jsem asi tři metry vysoko na větvi stromu objevil dvě tulící se sovičky.

Vyfotografoval a do aukce věnoval František Pelc (ústředí).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.